رکمونت یا Rack Mount اصطلاحی است که در هنگام خرید تجهیزات شبکه ممکن است زیاد به گوشتان بخورد. تجهیزاتی که در هنگام راه اندازی زیر ساخت یک شبکه بکار میروند، دارای مدل ها و ابعاد گوناگونی هستند. که با توجه به کارای، عملکرد و حجم کاری مهندسان شبکه مدل و دستگاه مناسب را انتخاب و تهیه میکنند.
رکمونت (Rack Mount) چیست؟
بطور کلی تجهیزاتی که قابلیت نصب بر روی رک را داشته باشند، رکمونت (Rack Mount) می گویند. تمامی تجهیزات رکمونت دارای ویژگی ها و استاندارد یکسانی هستند، بنابراین دیگر فرقی نمی کند که رک شبکه ای که خریداری می کنید از چه برند و با چه مشخصاتی باشد. اما این موضوع دلیل نمی شود که هر نوع رکی را خریداری کنید! در خصوص این موضوع حتما مقاله راهنمای خرید رک شبکه را مطالعه کنید.
عرض تمامی تجهیزات رکمونت یکسان بوده و برابر با 19 اینچ که معادل 48.26 سانتیمتر است. ارتفاع تجهیزات Rackmount را طبق استانداری با عنوان “یونیت” طراحی و تولید میکنند. تجهیزات شبکه یک یونیت یا چند یونیت از فضای داخل رک را اشغال میکنند.
جنس تجهیزات رکمونت غالبا فلز می باشد. زیرا این تجهیزات بر روی سطح خاصی قرار نمیگیرند و تنها به وسیله پیچ و براکت بر روی آداپتور های رک نصب می شوند. به همین علت باید توان تحمل وزن دستگاه را داشته باشد. این دستگاه ها نیازی به تجهیزات جانبی دیگری برای کار کردن ندارند.
کدام یک از تجهیزات شبکه رکمونت هستند؟
بیشتر تجهیزات شبکه از جمله سرورها، سوئیچ ها، روترها، پاور ماژول ها، مانیتورها، محافظ برق و … از این قابلیت برخوردار هستند. لازم به ذکر است که غیر رکمونت یا به اصطلاح دسکتاپی هم در بازار موجود هستند. به عنوان مثال سوئیچ های کاتالیست سیسکو سری 2960، 3850، 3750 و … قابلیت نصب بر روی رک را دارند. این سوئیچ های رکمونت با استفاده از براکت های مخصوصی که در جعبه خود آن ها قرار داده شده است بر روی رک پیچ می شوند.
سرور ها یکی از مهمترین و پر کاربردترین تجهیزات شبکه ای هستند که از نظر شکل و اندازه مدل های مختلفی دارند. سرور های رکمونت با استفاده از ریل کیت های مخصوص درون رک نصب میشوند. برای کسب اطلاعات بیشتر و آموزش نحوه نصب مقاله نحوه نصب سرور اچ پی بر روی رک را مطالعه کنید. تعداد سرور هایی که میتوان بر روی یک رک نصب کرد به عمق و مدل آن بستگی دارد. رک های دیواری بخاطر اینکه عمق کمی دارند برای نصب سرور های رکمونت مناسب نیستند.
عرض سرور های رکمونت مطابق با استاندارد 19 اینچ بوده اما ارتفاع و عمق آن ها متغییر است. برای مثال سرور اچ پی DL380 ارتفاع 2 یونیت و DL360 ارتفاع 1 یونیت از رک را به خود اختصاص می دهد. در نهایت رک های ایستاده که در ابعاد و اندازه های مختلف تولید و عرضه میشوند و عمق بیشتری نسبت به رک های دیواری دارند و در عین حال مقاومت بیشتری جهت تحمل وزن سرور های شما دارند.
مزایای استفاده از تجهیزات رکمونت:
برخی از تجهیزات شبکه امکان اتصال مستقیم به برق شهری را ندارند و باید از آداپتور هایی که همراه با این تجهیزات هست استفاده شود. اما تجهیزات رکمونت نیاز به آداپتور ندارند و منبع برق آنها طوری طراحی شده است که میتوانید با استفاده از کابل پاوری که داخل خود دستگاه قرار داده شده به پاور ماژول متصل کنید.
نکته حائز اهمیت دیگر اینکه تجهیزات Rackmount به گونه ای طراحی شده اند که پیچیدگی ها تا جای ممکن کم و حذف شوند، این تجهیزات نسبت به تجهیزات مشابهی که رکمونت نیستند، طول عمر بیشتر دارند؛ زیرا برای استفاده در رک و یک مجموعه متوسط تا بزرگ ساخته شده اند. این تجهیزات با توجه به قابلیت ها و قیمتی که دارند برای استفاده در خانه یا کسب و کار کوچک مناسب و مقرون به صرفه نیستند.
در حالی که تجهیزات شبکه ای که رکمونت هستند، برای سازمان ها و اورگان های بزرگی که شبکه بزرگی دارند و به طبع تجهیزات را در اتاق سرور و دیتاسنتر ها نگهداری میکنند. قطعا تجهیزات رکمونت هم از نظر عملکرد و هم خدمات پشتیبانی شبکه بهترین گزینه هستند. لارم به ذکر است، تجهیزات غیر رکمونت یا دسکتاپی را هم میتوان با قرار دادن سینی رک درون رک های شبکه قرار داد
با توجه به مواردی که در بالا به آن اشاره کردیم این دستگاه ها به این علت که درون رک قرار می گیرند، از امنیت بیشتر بهره می برند. رک ها حفظه هایی هستنند که به جهت حفظ و نگهداری این تجهیزات طبق استاندارد هایی طراحی و ساخته شده اند و از نفوذ گرد و غبار به تجهیزات جلوگیری میکنند. بعلاوه با کنترل رطوبت و دمای داخل رک با استفاده از تجهیزات کنترل کننده دما رک، باعث افزایش طول عمر و کارایی دستگاه ها و شبکه زیر ساخت میشوند.
رک ها به شبکه و تجهیزات شما نظم بخشیده و در هنگام جا به جایی، تعمیر یا تعویض و یا اختلال در شبکه به روند کار سرعت می دهند. از دیگر مزایای می توان اشغال فضای کمتر، کابل کشی راحت تر و استفاده از متراژ کابل کمتر و در نتیجه صرفه جویی در هزینه ها را بیان کرد.
بیشتر بخوانید: آموزش نصب سوئیچ شبکه داخل رک