کابل کشی ساختار یافته (Structured Cabling) یک روش استاندارد برای نصب سیستم کابل کشی در یک ساختمان یا شبکه است. در این روش، از استانداردها و قوانین مشخصی برای طراحی و نصب کابلها، اتصالات و پریزها و ادوات انتهایی کابل ها استفاده میشود تا شبکههای پیچیده را به صورت سازمان یافته و منظم راهاندازی کند.
مزایا کابل کشی ساختار یافته:
انعطافپذیری: با استفاده از سیستم کابل کشی ساختار یافته، شما میتوانید تجهیزات شبکه را به آسانی جابجا کنید و تغییرات در شبکه خود را انجام دهید بدون نیاز به کابل کشی مجدد. این انعطافپذیری به شما امکان میدهد تا با تغییرات در ساختار سازمانی یا نیازهای شبکه، به راحتی تغییرات مورد نیاز را اعمال کنید.
سهولت مدیریت: مدیریت و عیب یابی شبکه آسانتر خواهد بود. کابلها به صورت سازمان یافته و برچسب گذاری شده نصب میشوند، که به شما امکان میدهد به سرعت و با دقت منابع را پیدا کنید و به مشکلات شبکه رسیدگی کنید.
پشتیبانی از استانداردها: کابل کشی ساختار یافته بر اساس استانداردهای شناخته شده و قوانین مشخصی انجام میشود. این استانداردها شامل توصیههایی درباره نوع کابل، اتصالات، پچ پنلها و دستگاههای شبکه است. این استانداردها اطمینان میدهند که شبکه شما به درستی عمل کرده و عملکرد بهینه را دارد.
سازگاری با تکنولوژیهای جدید: با استفاده از کابل کشی ساختار یافته، شما میتوانید به راحتی به تکنولوژیهای جدید اعمال شوند. به عنوان مثال، شما میتوانید از کابلهای فیبر نوری برای پشتیبانی از سرعتهای بالا و برابری بیشتر استفاده کنید و شبکه خود را برای نیازهای آینده آماده کنید.
وجود مستندات: تمامی نودها و کابل ها دارای نقشه و مستندات می باشد. در صورت تغییر و یا تعویض موارد مورد نیاز را از قبل دیده ایم. یا در صورتی که مدیر شبکه عوض شود، فرد یا تیم جدید با دیدن مستندات به راحتی با نحوه کابل کشی شبکه آشنا خواهد شد.
کابل کشی ساختار یافته شامل عناصری مانند کابلها، پچ پنلها، سوئیچها، پچ کوردها می باشد. توصیه میشود که کابلکشی ساختار یافته توسط یک تیم حرفهای و متخصص انجام شود تا از استانداردها و روشهای صحیح و همچنین استفاده از تجهیزات و مواد با کیفیت برخوردار شوید.
مراحل کابل کشی ساختار یافته:
کابل کشی اتاق سرور یک فرآیند حیاتی در ساختاربندی یک شبکه محلی (LAN) است که به شما امکان ارتباط بین تجهیزات شبکه مانند سرورها، سوئیچها، روترها و دستگاههای ذخیرهسازی را میدهد. تعدادی از موانع مختلف می توانند مانع برنامه ریزی و مدیریت شما شوند، از شرایط نصب فیزیکی ضعیف گرفته تا نوع کابل اشتباه که باعث خرابی و اختلال می شوند.
در زیر، مراحل کابل کشی ساختار یافته را برای شما شرح میدهم. این مراحل را دنبال کنید تا کابل کشی خود را درست انجام دهید.
- کابل کشی مرکز داده خود را از قبل طراحی کنید
قبل از شروع کابل کشی، نیاز است یک برنامهریزی دقیق انجام دهید و تمام نیازمندیهای شبکه را درنظر بگیرید. این شامل تعیین تعداد و نوع تجهیزات، مسیریابی کابلها، نیاز به برق و خنککننده و مدیریت کابلها است. نقشه مسیر کابل ها باید مشخص باشد، تمامی نود ها باید دارای شماره بوده تا در هنگام اجرا نیروها از روی آن پچ پنل ها و پریز ها را شماره گذاری کنند.
همچنین رک ها، سوئیچ ها و تمام تجهیزاتی که قرار است نصب شود باید از قبل در نظر گرفته و نقشه ای از آن تهیه شود. این امر در زیبایی، عیب یابی شبکه، تخمین میزان و نوع کابل، نوع تجهیزات و صرفه جویی در هزینه ها موثر است.
- انتخاب کابل و متعلقات مناسب
بر اساس نیازهای شبکه تان و دید به آینده، نوع کابلهای مناسب را انتخاب کنید. در مرحله بعد، باید طول کابل مورد نیاز خود را مشخص کنید. با اندازه گیری های دقیق، از پر شدن مرکز داده خود با کابل جلوگیری می کنید. همچنین در نهایت باعث کاهش ضایعات و در نتیجه کاهش هزینه های خود می شوید.
اندازهگیری دستی کابلها با نوار میتواند خستهکننده باشد، بنابراین از نرمافزاری برای انجام خودکار این کار برای شما استفاده کنید. ابزارهای موثر می توانند به شما کمک کنند تا فواصل افقی و عمودی را به سرعت و با دقت اندازه گیری کنید و مطمئن شوید که کابل کشی شما برای مرکز داده شما مناسب است. همچنین به شما کمک می کند ضایعات مس را از بین ببرید و مرکز داده شما را دوستدار محیط زیست می کند.
- کابل کشی
پس از طراحی مسیرهای کابلها و انتخاب نوع کابل، میتوانید به کابل کشی بپردازید. در کابل کشی ساختار یافته بهتر است از مسیرهای کوتاه و منطقی استفاده کنید و تداخل بین کابلها را کاهش دهید.
همچنین در نظر داشته باشید که کابلها از منابع الکتریکی و دستگاههای تولید حرارت دور بمانند. همچنین از بهم چشبیدگی کابل ها اجتناب کنید. مراقب زاویه خمش کابل ها باشید تا دچار له شدگی و لخت کردن زیادی کابل و پارگی دوری کنید.
- پریز های شبکه Outlet
در سمت کاربر انتهای کابل ها نباید مستقیم سوکت گذاری شود، می بایست ابندا وارد پریز شود. این پریز میتواند روکار، توکار یا روی ترانک قرار بگیرد، پریزها را مطابق شرایط اجرا درنظر می گیریم. بعلاوه در کابل کشی ساختار یافته تمامی پریزها مطابق نقشه شماره گذاری می شوند. به جهت جلوگیری از شکستگی کابل ها در پشت پریز فضای کافی در نظر بگیرید تا کابل تحت فشار قرار نگیرد.
- پچ پنل Patch Panel
کابلها را به دقت از تجهیزات شبکه (مانند سرورها، سوئیچها و روترها) به پچ پنلها یا سوئیچها کشیده و به آنها متصل کنید. باید از کابلهای کافی برای پشتیبانی از تمام تجهیزات موجود استفاده کنید و در نظر داشته باشید که همه اتصالات صحیح و محکم باشند.
لازم به ذکر است که در کابل کشی ساختار یافته تمامی کیستون ها در پچ پنل شماره گذاری می شود، سربندی پچ پنل مطابق نقشه و با نظم و ترتیب است.
- ترانک
ترانک برای منظم کردن کابل کشی و جلوگیری از آسیب های احتمالی به کابل ها مورد استفاده قرار میگیرد. درصورتی که کابل کشی شبکه شما رو کار است باید از ترانک استفاده کنید. ترانک ها درای انواع مختلفی هستند که با توجه به مدل و ساختار آنها میتوانید بر روی دیوار، زمین و زوایای مختلف از آن استفاده کنید.
- سینی کابل
سینی کابل برای هدایت و توزیع و محافظت از سیم و کابل های برق استفاده می شود. در قسمت هایی از جمله سقف و زیر کف کاذب برای هدایت کابل ها، سینی کابل و لدر بکار می رود. سینی کابل در اندازه های استاندارد و مختلفی مانند 100، 150، 200، 250، 300 الی 800 طراحی و تولید می شوند.
- برچسب گذاری کابل ها
برای سهولت در مدیریت و تعمیرات آینده، بهتر است کابلها را برچسبگذاری کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله استاندارد لیبل گذاری کابل شبکه را مطالعه بفرمایید.
- اعتبار سنجی اتصالات
سازگاری کانکتور های فیزیکی اتصالات، نوع کابل، فاصله بین نقطه شروع و پایانی حائز اهمیت است. همچنین اگر می خواهید تجهیزات جدیدی را برای رک تهیه کنید، باید بررسی کنید که پچ پنل یا سوئیچ دارای پورت های سازگار باشد. این کار کارایی و بهرهوری را به میزان قابل توجهی بهبود میبخشد.
استانداردهای کابل کشی ساختار یافته:
برای کابل کشی ساختار یافته، استانداردهای مختلفی وجود دارد که توسط سازمانها و انجمنهای مختلف تعیین شدهاند. استانداردهای معروف و رایج برای کابلکشی ساختار یافته عبارتند از:
استاندارد TIA/EIA-568: این استاندارد توسط انجمن صنایع الکترونیک و ارتباطات آمریکا (TIA) و انجمن صنایع الکترونیک (EIA) تعیین شده است. استاندارد TIA/EIA-568 مجموعهای از ضوابط و توصیهها در رابطه با نصب سیستم کابلکشی ساختار یافته برای شبکههای داده، تلفن و سایر ارتباطات است.
استاندارد ISO/IEC 11801: این استاندارد توسط سازمان بینالمللی استانداردها (ISO) و کمیسیون بینالمللی الکتروتکنیک (IEC) تعیین شده است. استاندارد ISO/IEC 11801 اصول و روشهای کابلکشی ساختار یافته را برای شبکههای ارتباطی در سطح جهانی تعریف میکند.
استاندارد ANSI/TIA-568.2-D: این استاندارد نسخه بهروزشده استاندارد TIA/EIA-568 است و توسط انجمن صنایع الکترونیک و ارتباطات آمریکا (TIA) تعیین شده است. این استاندارد به اصول و روشهای کابلکشی ساختار یافته برای شبکههای داده، تلفن و سیستمهای دیگر ارتباطی میپردازد.
استاندارد ANSI/TIA-569-D: این استاندارد نحوه طراحی و نصب مسیرهای کابل کشی ساختار یافته در ساختمانها را تعیین میکند. استاندارد ANSI/TIA-569-D مشخصاتی را برای راهبردها، کابینها، کیسهها، محفظهها و سایر اجزای مکانیکی کابل کشی ساختمانی تعیین میکند.
این استانداردها به منظور تضمین سازگاری کابل کشی ساختار یافته با تجهیزات و سیستمهای مختلف، اطمینان از کارکرد صحیح شبکه و حفظ عملکرد بهینه استفاده میشوند. همچنین، این استانداردها اهمیتی برای استانداردسازی، انتخاب مواد و تجهیزات، نصب صحیح و عیبیابی در شبکههای کابل کشی ساختار یافته دارند.
بیشتر بخوانید: دیاگرام رک چیست و کاربرد آن